Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018, maak gebruik van je stemrecht!!

Als Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie volgen wij zowel de landelijke als de lokale politieke partijen op de voet.

Kabinet Rutte III

Ruim 7 maanden na de verkiezingen stond er op 26 oktober 2017 het kabinet Rutte III op het borders bij de koning. De kabinetsformatie duurde 225 dagen en was daarmee de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis. De regeringspartijen zijn VVD, CDA, D66 en CU. Het kabinet Rutte III bestaat uit 16 ministers en 8 staatssecretarissen. De VVD levert zes ministers inclusief de minister-president en minister van Algemene Zaken Rutte. Het CDA en D66 leveren ieder 4 ministers en twee staatssecretarissen en de CU twee ministers en een staatssecretaris.

Buitenlands politiek

We zien dat de gematigde buitenlandse politiek van Nederland langzaam veranderd. Hieruit is o.a. de diplomatieke crisis tussen Turkije en Nederland ontstaan. Het imago van de Nederlandse Turken is hierdoor verslechterd en de rechtse partijen profiteren van deze ontwikkeling. Het is vooral betreurenswaardig omdat we in 2012, het 400-jarig jubileum van de vriendschap tussen Nederland en Turkije hebben gevierd.

Bewustzijn

De ontwikkelingen in het land hebben altijd de lokale politiek beïnvloed. De racistische PVV-partij zal actief zijn in Rotterdam, Den Haag, Almere en Utrecht. De Nederlandse Turken moeten bewust zijn van deze ontwikkeling en naar de stembus gaan. Ze moeten de partijprogramma’s grondig bestuderen en de kandidaat raadsleden leren kennen. Dit kan door bijvoorbeeld de partijbijeenkomsten bij te wonen. Om inspraak te hebben binnen een partij is lidmaatschap heel belangrijk.

Interesse

Volgens onze onderzoeken en ervaringen zijn de Nederlandse Turken minder geïnteresseerd in de Nederlandse politiek. Alhoewel we hier wonen en werken wordt de politiek in Turkije beter gevolgd. Het volgen van de lokale politiek is belangrijk. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben we waargenomen dat de interesse voor de landelijke verkiezingen meer was dan de lokale verkiezingen. Helaas maken er nog te weinig mensen tijd om naar de stembus te gaan. Als je niet stemt, heb je geen recht van spreken.

Discussieprogramma organiseren

De lokale partijen staan dichter bij de mensen. De bestuurders van stichtingen en verenigingen kunnen discussieprogramma’s organiseren en kandidaten van politieke partijen uitnodigen. Tijdens deze bijeenkomsten heb je de gelegenheid om politici te ontmoeten en vragen te stellen.

Stembiljet

Elke gemeente stuurt zo’n 14 dagen voor de verkiezingen de enveloppen met de stembiljetten. Gooi deze enveloppen niet weg en attendeer vooral de oude mensen hierop. Bewaar je stembiljet en ga op 21 maart stemmen. Als je niet kunt stemmen omdat je bijvoorbeeld ziek bent of in het buitenland dan kun je iemand in je omgeving machtigen om voor jou te stemmen. Maak gebruik van je stemrecht!

U kunt ook de stemwijzer raadplegen.

https://stemwijzer.nl/