De waarheid van ‘in gevangenschap genomen Oost Turkestan’.

De Turkse gemeenschap is op 15 november 2019 in Corendon Hotel te Badhoevedorp stilgestaan voor de mensenrechten in Oost Turkestan. Deze bijeenkomst is door de Turks Islamitische Culturele Federatie en Stichting Europa Oost Turkestan Educatie Centrum georganiseerd. Voor deze bijzondere bijeenkomst zijn er verschillende sprekers uitgenodigd van Oeigoerse afkomst. De thema van de avond was “de waarheid van in gevangenschap genomen Oost Turkestan”.

Oeigoeren (een islamitische, Turkstalige bevolkingsgroep) zijn de oorspronkelijke bewoners van de westelijke provincie Xinjiang. Volgens de sprekers begaat China nog steeds mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in het noorden van het land. In de autonome regio Xinjiang zouden zo’n miljoen Oeigoerse mannen vastgehouden worden in 73 kampen.

Uit verschillende onderzoeken van mensenrechtenorganisaties en de verhalen van vluchtelingen (ooggetuigen) blijkt dat de steden vol staan met camera’s, dat bijna op iedere straathoek mobiele politieposten staan, dat wijken zijn geblokkeerd door beveiligers die bewoners en bezoekers door een scanner leiden, dat de tassen gecontroleerd worden en identiteitskaarten door de computer worden gehaald. Hetzelfde zou ook gelden bij het binnengaan van restaurants, winkels, hotels en kantoorgebouwen. De Oeigoeren mogen van de Chinese overheid niet hun taal spreken en hun religie niet uitoefenen. De Turks Islamitische Culturele Federatie roept alle Internationale landen en organisaties (Verenigde Naties, Amnestie Internationaal e.d.) op om de geweld en intimidatie tegen de Oeigoeren te laten stoppen en de fundamentele mensenrechten van Oeigoer Turken te respecteren en concentratiekampen te sluiten.

De Stichting Europa Oost Turkestan Educatie Centrum is inmiddels een crowdfunding actie begonnen voor onderwijs. Wilt u deze actie steunen, zie de folder voor meer informatie.