De meerderheid van De Tweede Kamer: behandeling Oeigoeren door China is genocide.

De meerderheid van Tweede Kamer vindt de manier waarop China met de Oeigoeren omgaat moet genocide, oftewel volkerenmoord worden genoemd. Buiten Europa gingen Canada en de Verenigde Staten Nederland overigens wel al voor.

De volgende partijen steunen steunden het voorstel van D66: GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, Denk, ChristenUnie, 50Plus, SP, en de Kamerleden Krol en Van Kooten-Arissen.

Het is al langer bekend dat meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims vastzitten in strafkampen en detentiecentra in de Chinese regio Xinjiang. Verschillende media berichtte deze maand over stelselmatige verkrachting en marteling in de kampen. Ook zou er sprake zijn van dwangarbeid en gedwongen sterilisatie.

De westerse landen stellen een importstop en ook geen winterspelen in China voor. Helaas zwijgen de Moslimlanden tot nu toe over de Oeigoeren.

De Turkse gemeenschap was op 15 november 2019 in Corendon Hotel te Badhoevedorp bijeen voor de mensenrechten in Oost Turkestan. Deze bijeenkomst werd door de Turks Islamitische Culturele Federatie en Stichting Europa Oost Turkestan Educatie Centrum georganiseerd.